Gamestoel of een bureaustoel - Welke past beter bij je?
Dit onderwerp is wel een generatiekloof-verhaal. Veel mensen van mijn leeftijd (24) kiezen tegenwoordig standaard voor een gamestoel Ze zien er vet uit en zijn speciaal te stijlen naar je eigen voorkeur. Daarbij zie je bijna elke streamer wel op zo'n gamestoel zitten. Maar hoe zit het met de bekende bureaustoel? Zelf ging ik op onderzoek uit en wil ik graag in deze blog de verschillen duidelijk op een rijtje zetten zodat jij de keuze kan maken die het beste bij jou past. Laten we beginnen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van een gamestoel en hoe staan ze tegenover de meer traditionele bureaustoelen?
Halverwege de jaren ‘90 zijn gamestoelen een steeds populairdere keuze geworden voor enthousiaste gamers. Of je nu een hardcore gamer bent of iemand die lange uren aan zijn bureau werkt, op de gamestoel kun je rustig de hele dag vertoeven. Ze zijn ontworpen voor beleving, waardoor je je deel voelt van het universum waar de games je naartoe brengen, maar al te vaak schieten ze tekort als het gaat om het bieden van je comfort en je gezondheid.
Zelf heb ik een reeks aan ergonomische beoordelingen uitgevoerd binnen de huis- en kantoorruimte van gebruikers in de gamesector. Deze uitkomsten over de factoren die opvallen bij het beoordelen en evalueren van stoelen binnen deze sector, wil ik graag delen.
"Wanneer we kijken naar de details van het ontwerp en de details die een gamestoel onderscheiden, zijn er een paar belangrijke factoren die aan het licht komen. Er zijn beperkingen met functies zoals het ontbreken van volledige instelbaarheid. Rekening houdend met de tijd die gamers zowel professionele als casual besteed op dit soort stoelen, is het essentieel dat ze worden geïnformeerd over wat een goede en ergonomische stoel maakt. Ik denk dat de gebruiker vaak een bepaalde verwachting zal hebben met betrekking tot het uiterlijk van hoe een gamestoel eruit zou moeten zien, en de daadwerkelijke ondersteuning van je lichaam.. "
Dus voordat je die gamestoel in je winkelmandje afrekent, bekijk eerst snel onze functievergelijkingen voor gamestoelen versus bureaustoelen, en hoe deze specifieke kenmerken wegen met betrekking tot je gezondheid en comfort.
Specificaties |
Gamestoel |
Bureaustoel |
Rugleuning |
Zijkant naar voren gebogen |
Op basis van de rug gevormd |
Zitting |
Kuip vorm |
Plat |
Zitting rand |
Meestal omhoog |
Naar beneden afgerond |
Lendensteun |
Kussen verstelbaar |
Ingebouwd in hoogte en diepte verstelbaar |
Rughoek verstelling |
Vaak plat te zetten(pas op kantel gevaar) |
Meerdere standen vast te zetten |
Hoofdsteun |
Vast |
Meestal in hoogte & diepte verstelbaar |
Rugleuning van een gamestoel en van een bureaustoel
De rugleuning van een gamestoel is vaak het meest bepalende kenmerk, gevleugeld om een wiegend gevoel te creëren, wat kan bijdragen aan comfort en de algehele ervaring. Vanuit het oogpunt van ergonomische factoren kan deze alleen wat nadelig zijn. De vorm dwingt je om een enkele houding aan te nemen, wat gedurende lange uren gamen of werken mogelijk schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Bureaustoelen laten veel meer beweging toe, vooral je bovenlichaam, en voor grotere mensen kan een gamestoel onaangenaam beperkend zijn.
Zitting en zitting rand van een gamestoel en van een bureaustoel
Net als de rugleuning heeft een gamestoel de vorm van een kuip met opstaande randen, waardoor de gebruiker in de stoel wordt getrokken, net als in een raceauto. Nogmaals, dit draagt bij aan de ervaringsfactor, maar is ergonomisch contraproductief. Hoewel het misschien niet veel erger is dan een low-budget bureaustoel, hebben bureaustoelen van gemiddelde tot hoge kwaliteit meestal een vlakke zitting met een watervalrand. Dit is waar de voorranden van een stoel licht naar beneden zijn gebogen. Een ontwerp dat de druk op de achterkant van uw dijen en achter je knieën verlicht, het comfort en de ondersteuning verhoogt en een betere bloedcirculatie naar de onderste ledematen mogelijk maakt.
Deze eigenschap is belangrijk als het gaat om langere zituren, en een goede bureaustoel verslaat de meeste gamestoelen zonder twijfel als het gaat om de zitting.
Hoofdsteun van een gamestoel en van een bureaustoel
Veel gamestoelen zijn uitgerust met een vaste hoofdsteun, een verlenging van de rugleuning zelf om je hoofd vast te houden, met een afneembaar kussen. Dit is eigenlijk beter dan veel bureaustoelen uit de midden- tot lage klasse, die helemaal geen hoofdsteun hebben. Als u echter eenmaal naar kwaliteitsontwerpen voor bureaustoelen gaat kijken, is een verstelbare hoofdsteun over het algemeen gebruikelijk en veel beter dan een vaste, waardoor je de positie perfect aan jouw behoeften kunt aanpassen.
Lendensteun van een gamestoel en van een bureaustoel
Lendenkussens zijn gebruikelijk bij veel gamestoelen hebben een in hoogte verstelbare lendensteun, waardoor ze op deze afdeling iets beter zijn dan bureaustoelen met een lager budget. Hoogwaardige bureaustoelen met ingebouwde verstelbare lendensteunen zijn echter veel beter, gevormd naar de exacte contouren die nodig zijn voor een gezonde houding. Maar als je kijkt naar een budgetoplossing wint de gamestoel vaak met hun in hoogte verstelbaar kussen.
Rughoek verstelling van een gamestoel en van een bureaustoel
Op school is ons allemaal verteld om rechtop te zitten, maar uit onderzoek blijkt dat een bepaald niveau van achterover leunen tijdens het zitten minder druk op je tussenwervelschijven uitoefent, belangrijke informatie als je last hebt van rugklachten. De meeste gamestoelen kunnen in hoge mate achterover leunen, sommige tot wel 180 graden, waardoor het een soort bed wordt. Psstt! Pas op dat die niet omvalt.
Veel standaard bureaustoelen bieden niet hetzelfde kantelniveau, waardoor gamestoelen in dit opzicht veel veelzijdiger zijn. De meer premium zitopties zorgen echter voor een meer acceptabele leuninghoek, en hoewel ze misschien geen volledige 180 graden toestaan, bieden ze zeker het niveau dat nodig is om de belasting van je rug te verminderen zonder de prestaties of productiviteit aan te tasten.
Conclusie: gamestoel of bureaustoel
Zoals je al hebt gelezen is er daadwerkelijk een erg groot verschil tussen de 2 type stoelen. Elk met hun eigen voordelen, maar natuurlijk ook nadelen.
Het echte probleem van een gamestoel is de kuipstoel, omdat deze de wervelkolom in een C-vormige houding schept, waardoor het hout en het stuitbeengebied van de wervelkolom worden belast. Die traditionele gamestoelen met zijsteunen kunnen in de loop van de tijd ongemakkelijk worden, wat over het algemeen de pijn aan de schouders kan verergeren. De lendensteun is doorgaans minimaal; als we uitgaan van de kans dat pro-gamers en gewone gamers meerdere uren op een stoel kunnen zitten zonder te bewegen, is dat een enorm probleem.
Om nu precies te weten welke stoel het beste bij jou past, hebben we hierboven een tabel gemaakt, zodat jij precies kan zien welke keuze voor jou het beste is.
Wanneer kies je voor een gamestoel?
- Wanneer je een beperkt budget hebt tot €150,- dan kunnen gamestoelen voldoende comfort bieden om je door je dag heen te helpen. Vaak winnen budget gamestoelen het namelijk van budget bureaustoelen
- Wanneer je niet meer dan 4 uur lang zit op je gamestoel kan deze stoel je beste vriend worden
- Als het je meer gaat om het uiterlijk van de stoel. Aangezien gamestoelen een beter design hebben over het algemeen dan een bureaustoel
- Op het moment dat je zelf ook vaak gaat staan of een pauze neemt. Zoals omschreven kan het veel problemen veroorzaken als je lang achter elkaar zit op een gamestoel
Wanneer kies je voor een bureaustoel?
- Wanneer je al lichamelijke klachten hebt. In de meeste gevallen kunnen kwalitatieve bureaustoelen je bijna direct hier bij helpen
- Wanneer je langer dan 4 uur per dag erop gaat werken kan een goede bureaustoel je op de juiste manier ondersteunen tijdens je werkdag om klachten te voorkomen
- Als je op zoek bent naar een stoel die precies naar je wensen afgesteld kan worden. Zodat elke werkdag of game sessie makkelijk uit te houden is
- Als budget wat minder een issue is. We adviseren altijd om een goede bureaustoel te kiezen en deze beginnen in Nederland meestal bij een prijs van €250,-. Als je een budget bureaustoel kiest zal dit niet de voordelen bieden zoals omschreven.
Bekijk hier al onze bureaustoel aanbiedingen!
Zelf hoop ik je zo duidelijk een overzicht te hebben geboden zodat jij bij je aankoop precies weet wat je nodig hebt. Mocht je advies nodig hebben, dan staat ons team natuurlijk dagelijks voor je klaar om je te adviseren bij je keuze. Of het nu om gamen of werken gaat.
Wil je meer blogs lezen van Workliving? Blader dan eens door onze kantoor inspiratie blogs.
Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Ik ben zoekende naar een nieuwe bureaustoel en was aan het twijfelen tussen een gamestoel of toch een gewone bureaustoel. Benieuwd waar nu echt de verschillen lagen kwam ik op dit artikel terecht. En eigenlijk zijn al mijn vragen direct beantwoord en heeft dit mij weer de nodige tijd bespaart :D Dank voor je onderzoek en het delen hiervan! Mijn keus is gevallen op een normale bureaustoel :)